IVK oppdatering #18

Notat til styret i Flaskebekk Vel vedr. fra IVK gruppa om fremdrift, oktober 2024.

På styremøtet i FBV den 26.9.24 tok jeg opp spørsmålet om behov for å starte prosessen med å aktivere oppsitterne på nedsiden av Flaskebekkveien mhp. forberedelser for reguleringen.
Det er disse eiendommene som har størst utfordringer, da andre eiendommer stort sett har fall mot VA-ledningene i Øvreveien og Flaskebekkveien. Tilsvarende prosess er allerede igangsatt for Nordveien. Styret ser det som viktig å bidra til at gode relasjoner skapes i prosessen for, om mulig, å styre unna konflikter. Det ble enighet om å legge opp til et informasjons- og diskusjonsmøte i januar, etter den verste julestria.

I samtale med Niclas Wigforss den 2.10 ble hva som kreves i forhold til det offentlige diskutert.

Når man har funnet ut av hvilke eiendommer det er hensiktsmessig å slå sammen i «VA-lag», må disse engasjere en entreprenør med ansvarsrett til å fremme en søknad mot kommunen. Søknaden skal beskrive med tekst og kart hvordan hvert lag søker å løse et anlegg for vann og avløp – og det skal så søkes om tilknytning for anlegget i tilknytnings-punkter avtalt med kommunen. For hvert VA-lag blir det mye diskusjon om hensiktsmessige traseer og behov for graving og eventuell sprenging. Utfordringer vil oppstå med hensyn til strekking av felles ledninger over privat grunn.

I samråd med kommunen skal hvert lag så tinglyse bruksretter hos Kartverket på hver enkelt eiendom. Dette er relativt kurant og det foreligger rutiner basert på Norsk Standard, hvor kommunen vil veilede.

Med hensyn til entreprenør-spørsmålet bør det vurderes om det er hensiktsmessig å velge én aktør fremfor flere. Dette blir det oppsitternes ansvar å finne ut av, men IVK-utvalget kan bidra med generell rådgivning uten at det skal engasjere seg aktivt i enkelt-prosjekter. For analyse av total-vurderinger og hvert enkelt anlegg kan det være hensiktsmessig å engasjere en uavhengig konsulent up front.

Tre ulike tekniske løsninger for avløp er aktuelle. (A) Selvfall ned mot en felles pumpe for hvert lag – og pumping derfra opp til Flaskebekkveien. (B) Trykkavløp-system hvor hvert hus pumper opp til en fellesledning som ender opp i Flaskebekkveien. (C) Hybrid-løsning som er en kombinasjon av disse.

  • (A) Den tradisjonelle løsningen hvor huseierne slipper egen pumpe, men må anlegge kanskje en relativt lang avløpsledning mot fellespumpen, hvis ikke felles avløp er aktuelt. Felles tilsyn/vedlikehold.
  • (B) Krever tilbakeslagsventil på utløpet og innebærer årlig privat tilsyn/vedlikehold.
  • (C) Kombinasjonsløsning som vil gi mindre klare grensesnitt mht. vedlikehold og kostnadsdeling.

Avhengig av hva slags løsning som velges for hvert lag blir spørsmålet om felles-avtaler for både anlegg, leveranser og vedlikehold svært aktuelle. Det kan oppnås betydelige besparelser dersom man forhandler frem gunstige felles avtaler; innen hvert lag, men også eventuelt for alle anleggene sett under ett.

Det er høyst sannsynlig at felles vannledning blir anlagt i samme grøft som felles pumpeledning, da dette er rimeligst. Men det kan være aktuelt å legge vann og avløp i ulike grøfter på enkelt-eiendommene, avhengig av løsning og topografi.

Grunne ledninger kan legges høyt i terrenget dersom de har varmeledning integrert. Men de har driftskostnad. Gravedybde bør vurderes i forhold til terrenget og mulighet for besparelse.
«Elvestad-rør» eller tilsvarende, med innlagt varmelegeme er vanlige løsninger. Disse er driftssikre, men relativt kostbare. Alternativt kan motstandskabel trekkes inne i rørene, som gir rimeligere løsning og mulighet for utskifting ved høy alder.

Kommunen opplyser at de varslede arbeidene i Vardeveien ennå ikke er igangsatt. Disse var årsaken til at oppstart av reguleringen ble utsatt fra 2024 til 2025. Men man planlegger nå for at prosjektene kan løses i parallell og at oppstart for Flaskebekk-reguleringen skal skje tidlig på høsten 2025.

Flaskebekk, 04.11.24,
Jan Capjon

Flaskebekk Vel
post@flaskebekk.no

Org nr. 986 555 900
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram