Flaskebekk Petanque Klubb

Fra Petanque turneringen sommer 2009

Flaskebekk Petanqe Kubb ble stiftet sommer 2009. Klubben våkner plutselig til liv når det er meldt tropenetter og det er overskudd til å arrangere turneringer. Film fra en a klubbens første turneringer finner dere her.

Klubben følger de internasjonale reglene for Petanque. Kubben gjør særskilt oppmerksom på at;

 • Sanksjoner kan forekomme når kuler ikke tilfredsstiller kravene
 • Straff for fravær av lag eller spillere - I tilfelle en ulykke eller et medisinsk problem, som er bekreftet ved legeerklæring, kan han tilstås et opphold på maksimalt et kvarter.
 • Spillere som gjør seg skyldig i ukorrekt oppførsel eller, enda verre, bruker vold mot ledere, dommere, en annen spiller eller en tilskuer risikerer en eller flere straffer, avhengig av oppførselens alvorlighetsgrad
 • Korrekt påkledning kreves av hver spiller som har forbud mot å spille med naken overkropp og som av sikkerhetsgrunner er pålagt å ha på seg lukkede sko som beskytter tærne og hælen.
 • Det er forbudt å røyke der man spiller, elektroniske sigaretter iberegnet. Det er også forbudt å bruke mobiltelefoner mens kampen pågår.
Dommer Åsleik måler opp

Innføring i Petanque

 1. Petanque spilles mellom enkeltpersoner: singel (tete a tete), eller mellom to lag: dobbel (doublette) eller trippel (triplette). Hvert lag har seks kuler til sammen. Det vil si at spillerne i dobbelmatcher har tre kuler hver, mens i trippelmatcher har spillerne to kuler hver. Unntaket er i singel hvor spillerne har tre kuler hver, altså seks kuler totalt i kampen.
 2. Hvem som skal begynne avgjøres ved loddtrekning. Myntkast er det vanligste.
 3. En spiller fra det laget som vinner trekningen og dermed skal starte, tegner en sirkel (diameter 30-50 cm) på banen, cirka en meter fra kanten av banen, og når man kaster, skal begge beina være plassert i sirkelen.
 4. Den første spilleren kaster målkula, også kalt grisen, mellom 6 og 10 meter ut fra forkanten av sirkelen.
 5. En spiller fra kasterens lag spiller ut og kaster den første kula.
 6. Nå skal en spiller fra lag 2 prøve å komme nærmere grisen eller skyve vekk kula til lag nr. 1. Lag 2 fortsetter til de har kula nærmest grisen.
 7. Deretter kaster lag 1 igjen, og omgangen fortsetter til alle kuler er kastet.
 8. Bare ett lag kan få poeng i hver omgang, og man teller etter hver omgang. Det laget som ligger nærmest grisen får ett poeng for hver kule som ligger nærmere enn motstanderens beste.
 9. Etter hver omgang tegner det vinnende laget en sirkel i grusen og spillet fortsetter.
 10. Kampen er slutt når et av lagene når 13 poeng. Husk at petanque er en gentleman’s sport. Vinn og tap med samme sinn… Vel, prøv så godt du kan, i alle fall.

Film fra en av klubbens første turneringer finnes her.

Flaskebekk Vel
post@flaskebekk.no

Org nr. 986 555 900
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram